Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε της επιλογές που υπάρχουν στην αγορά των οικονομικών και όχι μόνο μελανιών – toner εκτυπωτών, θα προσεγγίσουμε αυτά τα προϊόντα με την λογική «ποιοτική εκτύπωση – οικονομική εκτύπωση» ,και τι σημαίνει αυτό.

Το άρθρο αφορά όλους τους εκτυπωτές οικιακής και επαγγελματικής χρήσης.

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ

Ξεκινώ λοιπόν με τις ονομασίες που δίνουν οι εταιρείες σε αυτά τα προϊόντα και το τη σημαίνουν . Σε κάθε μια κατηγορία θα αναφέρομαι και στις δυο τεχνολογίες εκτυπωτών που συναντάμε συχνότερα, τους ink jet και τους laser.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ

1) Original.

2) Συμβατά.

3) Ανακατασκευασμένα.

4) Ξαναγεμισμένα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORIGINAL

Εδώ έχουμε τα αυθεντικά ( original ) προϊόντα που ο κατασκευαστής δίνει για τον εκτυπωτή μας και βρίσκονται στην συσκευασία που η κάθε εταιρεία έχει επιλέξει, επίσης έχει όλα εκείνα τα προστατευτικά πλαστικά και την ταινία ασφαλείας που το συνοδεύουν με σκοπό την μεταφορά τους και την μακράς διάρκεια αποθήκευση . Δουλεύουν άψογα και μόνο ένα ποσοστό 1% – 5% ενδέχεται να είναι ελαττωματικό. Στο μοναδικό σημείο που υστερούν είναι το κόστος αφού στο σύνολο των εταιρειών οι τιμές τους είναι εξωφρενικά υψηλές και σε τακτά διαστήματα αυξάνουν τις τιμές τους , αυτός είναι και ο λόγος που έχουν δημιουργηθεί και οι παρακάτω κατηγορίες .

ΠΡΟΣΟΧΗ: κάποια επώνυμα καταστήματα έχουν φέρει αντιγραφές των original προϊόντων που φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή και τα πωλούν ως original εξαπατώντας τους χρήστες με σκοπό την αισχροκέρδεια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΜΒΑΤΑ

Στην κατηγορία συμβατά (compatible) βρίσκουμε μελάνια για τους ink jet εκτυπωτές αλλά και toner για τους laser. Τα συμβατά είναι σαν τα «γενόσημα» (κλέβοντας τον όρο από τα φάρμακα ) δηλαδή καινούρια εργοστασιακά προϊόντα που κατασκευάζονται εξολοκλήρου από την αρχή και έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να δουλέψουν στον εκτυπωτή σας. Η κύρια χώρα εισαγωγής τέτοιον προϊόντων είναι η Κίνα ενώ υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν εργοστάσια παραγωγής κυρίως στην Ασία.

Τα συμβατά προϊόντα έχουν πολλές βαθμίδες ποιότητας και δεν είναι όλα τα ίδια , η διαφορές τους είναι κυρίως στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν και αυτό διαμορφώνει την τιμή τους.

Τα πολύ φθηνά toner και μελάνια πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στον εκτυπωτή και στις εκτυπώσεις λόγο της κακής ποιότητας τους με αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο φθηνά τελικά μιας και θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσουμε πριν μας τυπώσουν τον αριθμό των σελίδων που μας υποσχόταν όταν τα αγοράσαμε, και ίσως χρειαστεί τεχνικός να λύση το πρόβλημα που σημαίνει επιπλέον κόστος.

Στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλά συμβατά προϊόντα πολύ καλής ποιότητας σε πολύ λογικές τιμές και σίγουρα πολύ φτηνότερα από τα original που θα εκτυπώνουν πολύ οικονομικά αντίγραφα και θα αποσβήσουν το κόστος του εκτυπωτή σας.

Τα συμβατά προϊόντα συσκευάζονται σε κουτιά που αναγράφουν ότι δεν είναι original και προορίζονται για των εκτυπωτής σας χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες εκφράσεις (for use with) – (Replacement for) και ακλουθούν ο κωδικός του μελανιού ή του toner και το μοντέλο του εκτυπωτή.

Συμβουλευτικά θα πρότεινα να χρησιμοποιείτε τα συμβατά προϊόντα πολύ καλής ποιότητας στους ink jet στους μονόχρωμους laser εκτυπωτές και σε κάποιους color laser εκτυπωτές.

Στα συμβατά το ποσοστό ελαττωματικών είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό των original περίπου 3% με 8% στα ποιοτικά για τους ασπρόμαυρους εκτυπωτές laser, αυτό το ποσοστό αυξάνει για τα έγχρωμα laser σε πάνω από 15% . Στα ποιοτικά ink jet τα ποσοστά είναι αρκετά χαμηλά 2% με 6%

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ

Αυτή η κατηγορία αναφέρετε στα toner των laser εκτυπωτών μιας και στα ink jet δεν μπορεί να εφαρμοστεί η παρακάτω διαδικασία. Τα προϊόντα αυτά λοιπόν είναι τα toner που έχουν χρησιμοποιηθεί μια φορά και συλλέγονται από την κάθε εταιρεία με σκοπό την ανακατασκευή.

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ είναι η αποσυναρμολόγηση του δοχείου. Η συντήρηση και η αλλαγή των μηχανικών μερών του, το πολύ καλό καθάρισμα από τα υπολείμματα του παλιού γραφίτη, η αποφόρτισή του από το στατικό ηλεκτρισμό και η προσεκτική επανασυναρμολόγηση του δοχείου ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ποιότητα των υλικών ανακατασκευής που πρέπει να χρησιμοποιηθούν είναι και εδώ πολύ σημαντικό σημείο για την καλή λειτουργία του προϊόντος.

Τα προϊόντα αυτά συσκευάζονται σε κουτιά που αναγράφουν ότι είναι ανακατασκευασμένα ο αγγλικός όρος είναι remanufactured και φέρουν τον κωδικό του toner και ίσως κάποια μοντέλα εκτυπωτών.

Στα ανακατασκευασμένα το ποσοστό ελαττωματικών είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό των συμβατών για τους ασπρόμαυρους εκτυπωτές laser 8% με 12%, το ποσοστό για τα έγχρωμα laser είναι κάτω του 20%. Στα ink jet δεν υπάρχουν ανακατασκευασμένα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΞΑΝΑΓΕΜΙΣΜΕΝΑ

Στην τελευταία κατηγορία βρίσκουμε τα ξαναγεμισμένα προϊόντα για τους ink jet και για τους laser εκτυπωτές. Τα προϊόντα αυτά είναι από τα άδεια δοχεία μελάνης και toner που απλά τα ξαναγεμίζουν με μελάνη ή γραφίτη και προωθούνται για επαναχρησιμοποίηση.

Τα ink jet έχουν δυο τρόπους ξαναγεμίσματος.

  • Άμεσα: Με το που αδειάσει το μελάνη το πάμε για ξαναγέμισμα επειδή είναι ακόμα ¨φρέσκια¨ η κεφαλή (δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνη) και έτσι καταφέρνουμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο δοχείο αρκετές φορές από 2 έως 7 εξοικονομώντας αρκετά χρήματα. Το μειονέκτημα σε αυτό τον τρόπο είναι ότι τα δοχεία με κεφαλή και σφουγγάρι όπως τα HP και CANON χάνουν την απορροφητικότητα τους και τυπώνουν κάθε φορά όλο και λιγότερες σελίδες αλλά και η ποιότητα εκτύπωσης πολλές φορές δεν είναι ικανοποιητικοί.
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο χρονοβόρος αλλά με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Εδώ τα δοχεία πλένονται πρώτα ώστε να καθαρίσουν τελείως από το παλιό μελάνη ώστε να έχει το σφουγγάρι καλύτερη απορροφητικότητα και να μην μπερδευτεί το μελάνη που είχε το δοχείο με το μελάνη που θα το ξαναγεμίσουν (όχι δεν είναι το ίδιο) . Στη συνέχεια στεγνώνουν τα δοχεία και ξαναγεμίζονται για επαναχρησιμοποίηση. Εδώ το μειονέκτημα είναι ο χρόνος που χρειάζεται για τη διαδικασία αυτή, μιας και απαιτούνται το λιγότερο 24 ώρες για τη σωστή επαναγέμιση. Η ποιότητα εκτύπωσης είναι αρκετά ικανοποιητικοί και η εξοικονόμηση χρήματος μεγάλη.

Στα laser η διαδικασία ξαναγεμίσματος στα περισσότερα μοντέλα γίνετε με την μέθοδο του τρυπήματος. Εδώ οι εταιρείες δεν αποσυναρμολογούν τα δοχεία αλλά επιλέγουν να τα τρυπήσουν σε δυο σημεία. Τη μια τρύπα την κάνουν εκεί που το δοχείο μαζεύει το χρησιμοποιημένο γραφίτη, και την άλλη εκεί που μπαίνει ο καινούριος. Αφού καθαρίσουν τα δυο σημεία (όσο αυτό είναι δυνατό) ξαναγεμίζουν με το νέο γραφίτη , κλείνουν τις τρύπες με ταινία ή κάποια τάπα και αλλάζουν το chip αναγνώρισης όπου είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια επαναπροωθούν τα δοχεία. Όπως πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει με το ξαναγέμισμα των δοχείων toner, έχουμε χρησιμοποίηση πολύ λίγα υλικά οπότε το κόστος είναι μικρό. Η ποιότητα εκτύπωσης όμως είναι κάτι που έχει αφεθεί στην τύχη.

Συνοψίζοντας

Αν χρειάζεται να μειώσετε το κόστος εκτύπωσης, επιλέξετε τα συμβατά και τα κατασκευασμένα προϊόντα που κοστίζουν λιγότερο. Δεν είναι ανάγκη να πάτε στα φτηνότερα μιας και θα διακινδυνέψετε αρκετά την ποιότητα. Ένας καλός τρόπος για να έχετε φθηνές εκτυπώσεις είναι να έχετε κάνει σωστή επιλογή εκτυπωτή, σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε περισσότερα για την επιλογή εκτυπωτή. Τι εκτυπωτή να αγοράσω;

Τα ξαναγεμισμένα προϊόντα για τους ink jet εκτυπωτές είναι σίγουρα μια λύση που θα πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας μιας και ο συνδυασμός ποιότητας και οικονομίας είναι αρκετά κάλος. Στα ξαναγεμισμένα laser όμως η αρχική τιμή μπορεί να είναι δελεαστική αλλά πολύ γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι δεν θα μπορείτε να κάνετε σωστά τη δουλεία σας με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους.

Βρείτε ένα πραγματικά αξιόπιστο προμηθευτή και ζητήστε του περισσότερες πληροφορίες για τον εκτυπωτή σας.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός και να σας βοήθησα.

Αν έχετε ερωτήσεις ή απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, θα χαρώ να σας απαντήσω!

Φιλικά

Για την PrinterHellas

Αβραμίδης Σάββας

Τηλ. 210-7645270