εκτυπωτές,printer,service,toner,ink,συμβατά,αναλώσιμα,service εκτυπωτών

Η αγορά εκτυπωτή έχει γίνει ένας τεράστιος λαβύρινθος όπου ακόμα και οι έμπειροι χρήστες δυσκολεύονται να περάσουν . Μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε τα βήματα που πρέπει να κάνετε ώστε να βρείτε των αποδοτικότερο εκτυπωτή για τις ανάγκες σας.

Ο εκτυπωτής που θα επιλέξετε πρέπει να κάνει σωστά και οικονομικά αυτό για το οποίο τον έχετε βασικά ανάγκη. Αλλιώς κάθε εκτύπωση θα σας κοστίζει πανάκριβα.

Ποιες είναι οι ανάγκες μου;

Καθορίζοντας τις ανάγκες σας θα καταφέρετε να επιλέξετε των εκτυπωτή που σας ταιριάζει χωρίς να πληρώνετε ένα σκασμό λεφτά για τα μελάνια, και τα υπόλοιπα ανταλλακτικά που χρειάζεται κάθε τόσο.

Ρωτήστε τον εαυτό σας.

Τι θα εκτυπώσετε; Ασπρόμαυρα ή Έγχρωμα; Σπίτι ή γραφείο; Φωτογραφίες ή κείμενα ή κείμενα με φωτογραφίες;

Μόνο εσείς; ή και από αλλά γραφεία ; Α3 , Α4, άλλο μέγεθος; Να έχει fax; Scanner χρειάζεστε; Να εκτυπώνει μπρος πίσω; Πόσες σελίδες θέλετε να εκτυπώσετε; 200 τη ημέρα; 50 την εβδομάδα; 10 σελίδες το μήνα; Θα εκτυπώνετε όλο το χρόνο ή θα μένει κάποιο διάστημα εκτός λειτουργίας;

Όλα τα παραπάνω χρειάζονται απάντηση ώστε να κάνετε το πρώτο βήμα για τη σωστή επιλογή.

Ας δούμε όμως της δυο βασικές κατηγορίες εκτυπωτών που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

INK JET

Οι ink jet (έκχυσης μελάνης) εκτυπωτές.

Σε αυτή την κατηγορία έχουμε από πολύ οικονομικούς εκτυπωτές των 30€ – 60€ μέχρι μεγάλα πολυμηχανήματα εκατοντάδων ευρώ.

Ειδικότερα οι ink jet είναι έγχρωμοι εκτυπωτές ( εκτός από λίγα μονόχρωμα fax ) για μικρό όγκο εργασιών και μπορούν να εκτυπώσουν φωτογραφίες (και σε φωτογραφικό χαρτί) και κείμενα. Επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα εκτύπωσης σε πιο χοντρό χαρτί ή και άλλα υλικά όπως cd, χαρτί για σιδηροτυπία και άλλα.

Οι τιμές αυτών των εκτυπωτών διαμορφώνονται με βάση και άλλα χαρακτηριστικά, όπως η εκτύπωση δυο όψεων, η wi fi εκτύπωση , το fax , και το αν έχει cart reader για εκτύπωση χωρίς τη χρήση υπολογιστή.

LASER

Στους laser υπάρχουν δυο επιμέρους κατηγορίες:

α) Τους μονόχρωμους laser εκτυπωτές που χρησιμοποιούν ένα (1) δοχείο γραφίτη (toner ) αποκλειστικά μαύρου χρώματος , και μπορούμε να βρούμε μικρά οικονομικά μοντέλα από 60€ , μέχρι ογκώδες πολυμηχανήματα εκατοντάδων ευρώ.

β) Και τους έγχρωμους laser εκτυπωτές που χρησιμοποιούν τέσσερα (4) δοχεία γραφίτη (toner black – cyan – yellow – magenta ) και κοστίζουν από 150€ – 180€ έως και χιλιάδες ευρώ τα πολυμηχανήματα και οι Α3 .

Οι εκτυπωτές αυτοί είναι για μεγαλύτερο όγκο εργασιών από τους ink jet και θεωρούνται από τους περισσότερους επαγγελματικής χρήσης. Βέβαια υπάρχουν τα οικονομικά μοντέλα που ανέφερα πιο πάνω που δίνουν τη δυνατότητα σε οικιακούς χρήστες ή φοιτητές να τα επιλέξουν και έτσι να τυπώνουν φτηνότερα.

Όπως και στους ink jet έτσι και στους laser η τιμή διαμορφώνετε με βάση και άλλα χαρακτηριστικά όπως εκτύπωση μπρος πίσω, θύρα δικτύου, wi fi, scanner, fax, ταχύτητα εκτυπώσης κ.α. .

Τι πλεονεκτήματα έχουν οι ink jet.

Στα οικονομικά μοντέλα που χρησιμοποιούν δυο δοχεία μελάνης – cartridge ( ένα μαύρο και ένα τριών χρωμάτων , cyan – magenta – yellow ) η κεφαλή εκτύπωσης βρίσκετε επάνω στο δοχείο μελάνης οπότε όταν αλλάζουμε δοχείο στην ουσία αλλάζουμε και κεφαλή εκτύπωσης .Η ανάλυση είναι χαμηλή αλλά αρκετά ικανοποιητική σε έγγραφα και φωτογραφίες για ερασιτεχνική και οικιακή χρήση.

Τα πιο σύνθετα και ακριβότερα μοντέλα χρησιμοποιούν από τέσσερα ( 4 ) δοχεία μελάνης – cartridge και πάνω , η διαφορά είναι, ότι εδώ η κεφαλή εκτύπωσης βρίσκετε επάνω στον εκτυπωτή , και όχι στα δοχεία που έχουν απλά το μελάνι και ένα chip επικοινωνίας. Η ποιότητα εκτύπωσης φτάνει σε πολύ ψηλά στάνταρ και καλύπτει ακόμα και πολύ απαιτητικές φωτογραφικές εκτυπώσεις όπως και εκτυπώσεις σε άλλα υλικά. Είναι ιδανική για επαγγελματίες αλλά και για ιδιώτες λάτρεις της φωτογραφίας.

Τα πλεονεκτήματα laser εκτυπωτών.

Στους laser εκτυπωτές ο γραφίτης που βρίσκετε στο toner σταθεροποιείτε στο φούρνο (fuser) και δεν χρειάζεται κεφαλή εκτύπωσης , έτσι ακόμα και να των αποθηκεύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν θα τον χρειαστείτε ξανά, θα σας δώσει εκτύπωση κανονικά. Επίσης μπορείτε να εκτυπώσετε έγχρωμες φωτογραφίες σε απλό αλλά και φωτογραφικό χαρτί αρκετά καλής ποιότητας.

Τυπώνουν πολύ, τυπώνουν γρήγορα και ποιοτικά ακόμα και τα μικρά οικονομικά μοντέλα.

Οι βλάβες τους διορθώνονται εύκολα μιας και οι εταιρείες διαθέτουν ανταλλακτικά για τα περισσότερα μηχανήματα.

Τέλος είναι η οικονομικότερη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Με βάση πάντα το κόστος ανά σελίδα (CPP, COAST PER PAGE).

Τα μειονεκτήματα των ink jet.

Στα οικονομικά μοντέλα με τα δυο δοχεία μελανής είναι εύκολο να τελειώσει το ένα χρώμα του έγχρωμου δοχείου και να χρειάζεται αντικατάσταση διότι δεν θα μπορεί να αποδώσει σωστά τους χρωματισμούς, αυτό σημαίνει έξτρα κόστος αφού σχεδόν ποτέ δεν θα έχουμε χρησιμοποιήσει 100 % το μελάνι που αγοράσαμε.

Στα μοντέλα με την αποσπώμενη κεφαλή ο κίνδυνος ηλεκτρικής βλάβης ή το στέγνωμα της κεφαλής είναι μεγάλος και μας οδηγεί στην αντικατάσταση της δαπανώντας αρκετά χρήματα που αυξάνουν πολύ το κόστος εκτύπωσης, ενώ στα μοντέλα που η κεφαλή βρίσκετε ενσωματωμένη στον εκτυπωτή η βλάβη της κεφαλής οδηγεί στην αντικατάσταση ολόκληρου του μηχανήματος.

Τέλος οι ink jet θεωρούνται γενικά από τις εταιρείες γρήγορα αναλώσιμοι και δεν διατίθενται πολλά ανταλλακτικά στην αγορά με αποτέλεσμα την δύσκολη επισκευή τους ακόμα και σε απλές βλάβες.

Μειονεκτήματα laser εκτυπωτών.

Στα μειονεκτήματα είναι ο περιορισμός στα είδη χαρτιού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε . Ενώ ορισμένοι έγχρωμοι εκτυπωτές χρησιμοποιούν πολλά αναλώσιμα, εκτός από τα τέσσερα toner , έχουν ( drum – waste tank – transfer belt – developer units ) που όταν δεν τα γνωρίζουμε από την αρχή το κόστος τους μπορεί να μας τινάξει των προϋπολογισμό στον αέρα.

Τέλος, και ο όγκος τους κάποιες φορές είναι αποτρεπτικός .

Πότε συμφέρει η αγορά inkjet εκτυπωτή;

Κλείνοντας θα πούμε ότι σας συμφέρει να αγοράσετε ink jet εκτυπωτή όταν θέλετε :

  •  να κάνετε μικρή χρήση. ( 5 έως 35 σελίδες την εβδομάδα στους οικονομικούς ) και ( 5 έως 100 στους ακριβότερους )
  •  να τυπώσετε έγχρωμα και ασπρόμαυρα.
  • να τυπώσετε φωτογραφίες. ( στους οικονομικούς ερασιτεχνικά, και στους ακριβότερους απαιτητικά )
  • να τυπώσετε σε διαφορετικά χαρτιά και άλλα υλικά π.χ. (φωτογραφικό χαρτί και cd)
  • όταν χρειάζεστε σαρωτή υψηλής ανάλυσης.
 

Σημαντικό : οι inkjet πρέπει να εκτυπώνουν οπωσδήποτε κάθε 2-4 μέρες αλλιώς θα αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις κεφάλες.

Πότε συμφέρει η αγορά laser εκτυπωτή;

  • Όταν εκτυπώνεται αποκλειστικά μαύρο χρώμα. ( μονόχρωμος laser )
  • Όταν εκτυπώνεται και έγχρωμα. (όχι cd ή άλλα υλικά )
  • Όταν εκτυπώνεται πολύ.
  • Όταν εκτυπώνεται από πολλά γραφεία.
  • Όταν εκτυπώνεται σπάνια.

Παράδειγμα:

Κρατώντας όλα τα παραπάνω στο πίσω μέρος του μυαλού μου θα πάρω για παράδειγμα ένα δικηγορικό γραφείο που χρειάζεται 1 με δυο εκτυπωτές. Ξεκινώ με ότι τυπώνει μόνο μαύρα κείμενα μιας και πάνω από το 90% των σελίδων σε ένα δικηγορικό είναι κείμενα μαύρου χρώματος, αμέσως η σκέψη πάει στο ότι τυπώνει πολλές σελίδες και ότι είναι πάνω από ένας χρήστης, μερικές ακόμα χρήσιμες λειτουργίες είναι το φαξ το scanner και το αντιγραφικό .

Αφού έχω καταλήξει σε όλα τα παραπάνω θα επιλέξω πολυμηχάνημα laser ασπρόμαυρο με fax και Ethernet (για σύνδεση με πάνω από ένα χρήστες ) μεσαίου μεγέθους (ούτε πολύ μικρό, ούτε πολύ μεγάλο).

Στην περίπτωση που θέλω έναν εκτυπωτή ακόμα θα επιλέξω ασπρόμαυρο laser εκτυπωτή με Ethernet και αυτόν μεσαίου μεγέθους αφού της άλλες λειτουργίες, μου τις καλύπτει το πολυμηχάνημα που επέλεξα.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η οικιακή χρήση εδώ λοιπόν θα πρέπει να σκεφτώ πρώτα αν χρειάζομαι την έγχρωμη εκτύπωση ή την ασπρόμαυρη π.χ (τα τέλη κυκλοφορίας και τα εκκαθαριστικά της εφορίας δεν χρειάζεται να είναι έγχρωμα). Η επόμενη σκέψη μου είναι πόσο θα εκτυπώνω? Ας υποθέσουμε ότι θέλω να εκτυπώνω 5 σελίδες την εβδομάδα και ότι χρειάζομαι το φωτοαντιγραφικό για εργασίες του παιδιού από το σχολείο του(εδώ ίσως είναι αναγκαία η έγχρωμη εκτύπωση).

Αφού κατέληξα στα θέλω μου θα επιλέξω έγχρωμο πολυμηχάνημα ink jet χωρίς fax με δυο δοχεία μελάνης (ένα μαύρο και ένα τριών χρωμάτων). Έτσι θα έχω τη δυνατότητα να κάνω πολλές χρήσης χωρίς να κινδυνεύω από μια βλάβη στην κεφαλή που κοστίζει ακριβά.

Συνοψίζοντας

Σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο στην αγορά του σωστού εκτυπωτή είναι το να έχετε καθορίσει σωστά τις ανάγκες σας και να επιλέξετε με βάση αυτές και μόνο.

Διαβάστε το και δεύτερη φορά αν χρειαστεί, μην παρασυρθείτε από την εξωτερική εμφανίσει και τις πολλές λειτουργίες ενός εκτυπωτή ίσως να μην τις χρειάζεστε.

Ένας εκτυπωτής που κάνει τα πάντα σωστά και οικονομικά δεν υπάρχει , τουλάχιστον όχι ακόμα.

Αν χρειάζεστε οικονομικότερα μελάνια και τονερ, ίσως σας φανεί χρήσιμο αυτό το άρθρο . «Original – Συμβατά – Ανακατασκευασμένα – Ξαναγεμισμένα. Πότε με συμφέρει να τα αγοράζω. »

Ελπίζω να έγινα κατανοητός και να σας βοήθησα.

Αν έχετε ερωτήσεις ή απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, θα χαρώ να σας απαντήσω!

Φιλικά

Για την PrinterHellas

Αβραμίδης Σάββας

Τηλ. 210-7645270